Våffeljärn för restauranger och caféer

Våffeljärn för restauranger och caféer

Våffeljärn ‒ köpråd

Våfflan ‒ bästa eftermiddagsfikat och både förrätt och efterrätt. Det är lätt att variera tillbehören och goda marginaler att hämta. Var beredd på ökad efterfrågan i slutet av mars kring Marie Bebådelsedag, och köp hem ett bra våffeljärn i tid.

Vad har du för våffeljärn?  På caféer och restauranger behövs bra våffeljärn med robust konstruktion som håller för att baka våfflor med perfekt gyllene utseende, den ena efter den andra. Förrätt, varmrätt, efterrätt eller bästa eftermiddagsfikat ‒ våfflan är ett mångsidigt bakverk. Har du våfflor på menyn, behövs ett robust våffeljärn som klarar i alla fall 20 våfflor per timme. Det är just högre kvalitet som är skillnaden på våffeljärn för professionellt bruk och våffeljärn för privatbruk:  bättre material, stabilare formgivning samt tekniska finesser.

Hög kvalitet på professionella våffeljärn

Våffeljärn för restauranger och caféer är tillverkade i kvalitetsmaterial som rostfritt stål och med gräddningsplattor i gjutjärn, eller aluminium, med non stick-yta. Det ska vara lätt att lossa de frasiga våfflorna från ett våffeljärn, och enkelt att rengöra utan fastbränd smet. Elektroniken, med termostat och timer, ska vara placerad i våffeljärnets bas, väl separerad från värmen i överdelen

En klassiker med goda marginaler

Det finns dokumentation om att våfflor har ätits i Sverige sedan 1642. Själva ordet kommer från tyskan ‘Waffel’, våffla. 25 mars är känt som Våffeldagen framför andra, och det hänger ihop med ett språkligt missförstånd. 25 mars firas Jungfru Marie Bebådelsedag (nio månader före Juldagen och Jesu födelse), och det kallade man förr i tiden för Vår Fru-dagen. Om det sades fort, lät det som ”våffeldagen”. Men även om det är högsäsong för våfflor i slutet av mars, förtjänar våfflorna att uppmärksammas året runt, inte minst som det är goda marginaler att hämta vid serveringen.

Våffelsmet består av mjöl, vatten och/eller mjölk och/eller grädde samt smör och en nypa salt. En del recept innehåller ägg och bakpulver eller jäst. Våfflan gräddas på båda sidor samtidigt i våffeljärnet.  Svenska frasvåfflor har under senare år fått konkurrens av belgiska våfflor på restauranger och caféer i Sverige. De gräddas med olika våffeljärn och man kan välja mellan enkla eller dubbla våffeljärn.

En våffla är fyrkantig eller rund, och med större våffeljärn görs sammanhängande våfflor, som är lätta att lösgöra från varandra. Våffla på pinne är en ganska ny serveringsvariant som det finns särskilda våffeljärn för.

Belgiska våfflor är populära

Belgiska våfflor är stora, tjocka och rektangulära och väldigt luftiga då de bakas med jäst, eller med äggvitor, som gör dem fluffiga och höga. Ett våffeljärn för belgiska våfflor har större djup än ett för svenska våfflor. Från början ströddes florsocker på belgiska våfflor vid servering, men numera väljer man bland alla sorters tillbehör, både söta och salta.

Svenska våfflor

Svenska våfflor är tunnare och har av hävd alltid bakats i våffeljärn som ger hjärtformade våfflor. Sylt, bär och vispgrädde är de traditionella tillbehören. Ändra det till något salt och våfflorna blir en god entrérätt eller maträtt. Rökt lax, kaviar, räkor, lite gräddfil och kryddgrönt är några goda alternativ. Och varför inte göra havrevåfflor till frukostbuffén? Som ett nytt alternativ till havregrynsgröten.

Våffelvarianter!

Säger man våffla avses ibland det konformade rån som används som glasstrut. Bakar man egna glasstrutar används ett så kallat rånjärn, ett särskilt våffeljärn med mycket lågt rutmönster, för att våfflorna ska bli tunna och lätt kunna formas till en strut innan de kallnar och blir spröda.

Lätta och frasiga ska våfflor vara. Enkelt uttryckt är det frasigheten som utgör skillnaden mellan våfflor och de platta pannkakorna. Ett bra pannkaksjärn är för övrigt ett fint komplement till våffeljärn.

Enkelt att göra glutenfria våfflor

Att baka glutenfria våfflor är enkelt med en smet där vetemjölet ersätts av t ex. majsstärkelse. Glutenallergi har blivit rätt vanligt och att baka glutenfria våfflor är inte krångligt alls, och kommer garanterat att uppskattas av kunder med det bekymret. Räkna också med bra mun-till-mun-marknadsföring om du erbjuder glutenfria alternativ för t ex. en mysig eftermiddagsfika. Kom bara ihåg att märka ett särskilt våffeljärn för glutenfri smet ‒ att grädda dem i samma järn som våfflor med vetemjöl kan tyvärr räcka för att kunden ska bli sjuk. Ett våffeljärn för glutenfri smet kanske inte kommer att användas så mycket, i det fallet kan ett våffeljärn för privatbruk räcka.

Underhåll

Ett våffeljärn ska man rengöra varje användningsdag med varmt vatten med vanligt diskmedel. Använd inte högtryckstvätt. Våffeljärnet ska fortfarande vara varmt när det rengörs. Kallt vatten får inte användas på varma plattor. Sänk aldrig ned ett våffeljärn helt i vatten vid rengöring. Uppsamlingsfatet ska vara torrt innan det sätts tillbaka efter rengöring.

 

Vi på redaktionen skulle uppskatta det jätte mycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:


Share this page via Facebook