Restaurangglas

Restaurangglas

Restaurangglas

Restaurangglas av rätt sort gör drycken godare till måltiden du serverar, och gästens upplevelse större.

 

Vilka restaurangglas ska man köpa?

Din dryckesmeny är utgångspunkt när du ska köpa restaurangglas. Och dryckesmenyn i sin tur bygger på menyn du har bestämt. När du har detta klart, är det dags att fundera på vilka restaurangglas du behöver köpa. Den här arbetsgången är ett bra sätt att undvika felköp. Tänk på att enhetlighet ger gott intryck, ska du köpa flera olika restaurangglas, se ut en glasservis med de olika typer av glas du behöver. Ska du införskaffa glas till en bar, gör du likadant. Börja med vad du ska sälja och välj sedan glasmodeller så att det passar till drinklistan.

Stapelbara restaurangglas är praktiskt för t ex. lunchserveringar och storköksmatsalar i skolor, sjukhus o dy.  Är budgeten stram, är ett allglas med en liten fot ett gott alternativ som kan brukas till både vatten, öl och vin. Dukningen är dock en del av upplevelsen kunden köper, och det bästa är att ha rätt restaurangglas för respektive dryck som serveras. Rätt glas gör drycken godare och ökar välbefinnandet för gästen. Och när det gäller vin, minns att att vinets temperatur höjs ju mer gästen håller i glaset, därför är glaskupor med stjälk och fot lämpligast för viner.

Restaurangglas med kvalitet

Att satsa på god kvalitet lönar sig alltid bäst. Restaurangglas ska tåla mycket tuffare hantering än glas avsedda för hushållsbruk, inklusive daglig maskindiskning. Att välja restaurangglas från glasbruk som specialiserat sig på på dricksglas för restaurang- och hotellmiljöer, är därför ett bra val. Det finns t ex. många glasmodeller helt i härdat glas, eller maskinblåsta glas med härdad kant att välja på i det utbudet. Med olika härdningsmetoder reduceras risken för kantnagg betydligt, vilket givetvis är positivt för ekonomin.

Härdning av glas innebär att det hettas upp till cirka 650‒700°C för att sedan direkt kylas ned med kalluft. På så vis skapas en väl avvägd spänning i glaset, och hållfastheten ökar 4–5 gånger. Härdat glas är så gott som okrossbart, men om det går sönder splittras det i många små trubbiga bitar. Det blir alltså inga glasskärvor som man kan skära sig på.

Det finns också en snygga restaurangglas på fot, som med den senaste 2000-talstekniken blåses i ett stycke i maskin och sedan skärs kanten av med laser, vilket innebär dels att kanten härdas, dels att glaset tål stötar bättre i och med att det inte finns några skarvar på det.

Färg eller inte på restaurangglas?

Transparent glas är klassiskt och smälter bäst in i restaurangmiljöer. Det lyfter också fram dryckerna bättre. Ljusreflexerna och färgspelet som drycken framkallar i glaset, är en del av nöjet vid bordet…

Komplettera restaurangglas

Den dagen du ska komplettera dina restaurangglas, kommer du att att vara belåten om du från början valt en väletablerad glasservis från något känt glasbruk. Glasserier som står sig och kan kompletteras när det behövs, blir alltid billigare i det långa loppet.

Vi på redaktionen skulle uppskatta det jätte mycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:


Share this page via Facebook