Mikrovågsugn

Mikrovågsugn

Mikrovågsugn

 

Caféer och snabbmatsrestauranger har stor nytta av mikrovågsugn, men den behövs i alla kök.

Att värma och laga mat i mikrovågsugn är ett varsamt sätt att behandla livsmedel. Snabb och effektiv uppvärmning bevarar näringsämnena i maten.

Mikrovågorna i dagens ugnar har frekvensen 2,43‒2,45 GHz och en våglängd av omkring 12 centimeter. Vattenmolekylerna i maten kokas och därigenom värms maten. Värmekällan i mikrovågsugnen är en eller flera magnetroner. En mikrovågsugn får aldrig köras tom, då kan magnetronerna skadas. Allt som kan leda ström värms upp i mikron, därför är det viktigt att endast använda mikrougnssäkrade fat och kärl (vissa plaster kan smälta).

Det är stor skillnad på en mikrovågsugn för restaurangbruk och en för hemmabruk. För professionellt bruk utsätts prototyperna för hårda tester, och den högre kvaliteten i material och utförande gör att ugnarna tål mycket högre användningsgrad. Mikrovågsugnar för restauranger har också mer avancerade programval.

En nackdel med mikrovågsugn kan vara den ibland ojämna uppvärmningen, om maten har olika täthet. För jämnt resultat måste portionen vara ungefär lika stor över hela tallriken, och ha ungefär samma täthet.

Förlorar mat lagad i mikrovågsugn näringsämnen?

Enligt Livsmedelsverket finns inte några publicerade studier som visar att vanlig tillagning i mikrovågsugn påverkar näringsinnehållet negativt på annat sätt än vanlig uppvärmning. Tvärtom anser Livsmedelsverket att det är en skonsam tillagningsmetod. Det finns flera studier som undersökt vad som händer vid matlagning i mikrovågsugn. I de flesta fall visar de endast små förändringar, som vanligtvis är mindre än de som uppkommer vid ordinär kokning och stekning. Om man däremot upphettar längre och intensivare än vad man normalt gör, blir det en del förluster av näringsämnen. Samma resultat gäller, som alla vet, också för vanlig matlagning.

Vilken funktion ska din mikrovågsugn ha?

Tänk igenom vilka moment en mikrovågsugn kan användas till utöver vad du är van vid, innan du köper en ny. Vad kan förbättras, jämfört med dagsläget, med hjälp av olika funktioner på en mikrovågsugn? Vilka program kan du ha nytta av på en mer avancerad ugn? På hur lång tid tjänar du in en dyrare mikrovågsugn med flera effekter? Exempelvis kan ett café och en mindre självservering utan större maskinutrustning, servera en mer varierad meny med hjälp av en bra mikrovågsugn. Rätt modell, och rätt bruk av alla program och inställningar, är en effektiv hjälp i köket. Jämför också vad en kombinationsugn med mikrovågor, varmluft och ånga skulle betyda för resultatet.

För att endast värma tallrikar med mat, kan det räcka med en enkel och billig mikrovågsugn, med tydligt märkta mekaniska vred för inställning av tid och övriga val. Somliga mekaniska modeller kan ha förtryckta koktidsguider, men det går inte att spara olika tider eller förprogrammera ugnen.

En mer avancerad mikrovågsugn har elektronisk timer och olika program för t ex. automatisk upptining, som styrs av vikt eller temperatur. Vissa ugnar kan programmeras så att effekten ändras under programmets gång.

För matlagning i mikrovågsugn är grill- och crispfunktion bra. Grillfunktionen ger en snygg yta på ovansidan och crispfunktionen ger maten färg från undersidan. Bottenplattan i en mikrovågsugn är oftast roterande för att få jämnare värme. En funktion för att stänga av rotationen är dock bra om man vill kunna använda större kärl i mikron.

Volym och minne

Vilka tallriksstorlekar, kantinstorlekar, uppläggningsfat etc. skall passa i mikrovågsugnen? Mät! Se efter om mått för GN-kantiner finnas angivna. Oftast går ökat antal watt hand i hand med ökad ugnsvolym, men det finns också ugnar med 1000 W  som har större innervolym.

Elektroniska mikrovågsugnar kan förprogrammeras med exakt antal sekunder och minuter för olika rätter, så att tillagningen blir enkel och ”idiotsäker”, något som talar för en mikrovågsugn med elektronik och minne. Då kan även ovan kökspersonal hantera ugnen rätt utan matspill.

Antal watt = effekten

De viktigaste faktorerna du ska beakta när du köper ny mikrovågsugn är:

  • Antal watt
  • Användningsgrad
  • Vad mikron rymmer

Ju högre watt, desto fortare går det. En dessert som tar 30 sekunder att laga i en mikrovågsugn med 1000 watt, tar 12 till 15 sekunder i en modell med högre antal watt. Samma sak gäller givetvis för alla rätter, respektive tillagningsmoment, som är aktuella för att mikras.

Vi på redaktionen skulle uppskatta det jätte mycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:


Share this page via Facebook