Restaurangmeny

Restaurangmeny

Restaurangmeny

 

En restaurangmeny som är både lönsam, god, variationsrik och konsekvent med restaurangens inriktning, kräver mycket förarbete innan den kan skrivas ut.

En restaurangmeny, det är en lista över maten som gästerna kan beställa. Punkt. Eller? Den restaurangmeny som gästen får i sin hand är faktiskt så mycket mer. En restaurangmeny är en presentation av restaurangen och en direkt hälsning från dig som restauratör. Bakom den ligger mycket arbete, med efterforskningar om vad din målgrupp kan tycka om, hur trenderna i restaurangbranschen kommer och går, många provlagningar, leverantörsavstämningar, dekorationsträning m m.

Beskriv rätterna: Beskriv rätterna på ett inlevelsefullt och detaljerat sätt när du skriver din restaurangmeny. Det inspirerar gästerna att våga prova rätterna. Beskriv mer än ingredienserna, berätta om smakupplevelsen också. Förklara hur smakerna i en rätt kompletterar varandra.

Språk: Att beskriva rätterna är en sak. Bra språk en annan. Korrekt svensk stavning och meningsbyggnad är också ett sätt att visa respekt mot gästerna. Är du osäker på hur det ska skrivas, fråga någon annan. Kom ihåg att din restaurangmeny är något av ett ansikte utåt ‒ och inte skulle du väl slarva med utseendet innan du går till jobbet?

Strategi:
Var strategisk när du ställer upp din restaurangmeny. Uppställningen betyder mycket för helhetsintrycket av menyn och därmed av din restaurang. Håll en logisk linje med förrätterna först, därpå soppor, sallader, varmrätter och desserter. Sist listar du dryckerna. Skriv de dyraste rätterna först i varje kategori, det ökar utsikterna att fler gäster väljer just dem.

Specialiteter: Maträtter som varit med på din restaurangmeny länge, och alltid efterfrågas, kan du markera som husets specialiteter, gärna med t ex. en särskild ram, så att gästernas blickar dras dit. Ett bra tips är att erbjuda kombinationstallrikar med små portioner av dessa rätter. Blir gästerna förtjusta i någon eller några av alternativen är chansen stor att gästerna kommer åter för att beställa sin favorit igen.

Barnmenyer: De allra flesta barn har tyvärr inte fått vana hemifrån att smaka på så mycket mat, utan vill helst ha ett mycket begränsat antal rätter. Vill du som restauratör ha barnfamiljer i kundkretsen, är det lika bra att skapa en barnmeny. Generellt är barnens smak inte särskilt utvecklad, därför bör en barnmeny inte bestå av vuxenrätter i mindre portioner. Gör en begränsad barnmeny med ”säkra kort”, så att föräldrarna känner sig säkra på att barnen kommer att äta, och att de inte ”kastar pengarna i sjön”.

Layout: Låt layouten på din restaurangmeny matcha inriktningen på din verksamhet. En snygg meny, som är lätt att få överblick över, är det bästa. Välj typsnitt som är enkla att läsa. Använd inte en rad olika typsnitt, bättre är att hålla sig till ett par stycken. Välj t ex. ett för rubriker och ett för alla olika alternativ under varje rubrik. Fina foton på de olika rätterna ger gästerna större möjlighet att förstå menyn, och det har visat sig att sådana bilder ofta får gästerna att beställa mer än de planerat när de steg in på restaurangen.

Menypärm: Tänk på att också presentera din restaurangmeny på ett trevligt sätt. En snygg menypärm som passar in i ditt restaurangkoncept, gör stunden för menyvalet mer angenäm för gästerna, och talar väl om din verksamhet.

Vi på redaktionen skulle uppskatta det jätte mycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:


Share this page via Facebook