Plastutrustning i restaurangen

Plastutrustning i restaurangen

Plastutrustning i restaurangen

I de olika kategorierna av plastutrustning finns många produkter som underlättar det dagliga arbetet i restaurangen.

Plastutrustning är för många synonymt med plastbrickor, ett självklart val för många caféer, lunchrestauranger och matsalar i skolor och på sjukhus m fl. De är lätta, robusta och slittåliga och har bra priser. Men det finns så mycket mer vettig plastutrustning för yrkesverksamhet i restaurang- och serveringsbranschen, och flera fördelar att ha i minnet.

Låg vikt

En gemensam nämnare för all plastutrustning för professionellt bruk, är den låga vikten. Lätta föremål bidrar till god ergonomi på arbetsplatsen, genom lättare lyft för personalen. Det är de dagliga lyften över tid som påverkar armar och ryggar, och här sparar plastutrustning in många kilo om man jämför med porslins- och glasartiklar. Plastutrustning bidrar också till en behaglig och tystare serveringsmiljö. Slamret av glas och porslin innebär faktiskt flera decibel än vad man kan tro.

Okrossbarhet

En annan fördel med plastutrustning är okrossbarheten. I t ex. skolrestauranger är det ett viktigt argument vid valet av t ex. tallrikar och glas. Likaså kan det vara viktigt att erbjuda äldre och sjuka lätta tallrikar och glas som inte riskerar att splittras om de råkar tappa dem.

Vanliga glas kan också orsaka en del bekymmer i restauranger och barer, särskilt när timmen blir sen. Tappade glas och glasskärvor som trampas ned i mattorna, eller orsakar repor på golvbeläggningen, är inte så roligt. Värst är om krossat glas används som vapen ‒  väljer man plastglas slår man också ett slag för säkerheten. Plastglas för professionellt bruk ser ut och känns som vanliga glas ‒ men håller 20 gånger längre. en ekonomisk faktor att fundera på.

I cateringverksamhet, särskilt vid utomhusevent, är plastutrustning praktisk. Med gäster som står och går, ofta utan bord att ställa sitt kuvert på, är det lätt att tallrikar och glas åker i backen. Med okrossbar plastutrustning gör det ingenting. Plastbestick av hög kvalitet passar också bra i detta sammanhang (och då menar vi inte engångsbestick).

Servering

Dryckesbehållare av plast, liksom plastskålar i olika storlekar, är utmärkta serveringstillbehör för frukost- och lunchbufféer i hotellrestauranger och på lunchserveringar, liksom i caféer. De har också sin givna plats i cateringrörelser.

Plastkantiner är hållbara och lättskötta och tål både frysförvaring samt uppvärmning av livsmedel. Tänk på att kvalitetskantiner av plast ska var GN-anpassade.

Vilka sorters plast tillverkas professionell plastutrustning av? 

Det är tre olika sorters plast som är aktuella, och som alla tål maskindisk. Polykarbonat (PC) används till t ex. plasttallrikar, plastmuggar och plastglas. Polykarbonat som används för tillverkning av plastutrustning för restaurangbranschen, är ett mycket stabilt material. European Food Safety Authority (EFSA), EU:s livsmedelsmyndighet, har fastställt ett ämnesbundet gränsvärde för hur mycket bisfenol A (BPA) som får användas vid tillverkningen. Polypropen (PP) tillverkas helt utan bisfenol A. Plastbrickor och plastkantiner är exempel på plastutrustning av polypropen. Tritan är ett nytt plastmaterial som också är helt bisfenol-A-fritt. Tritan är en PET-plast med god värmebeständighet, och ett ”segt” material med extremt liten sprickbenägenhet.

Material i plastutrustning, plastsorter och hälsa

Under senare år har olika plasters inverkan på hälsan ifrågasatts, och det är ett ämne som ingår i viss plastråvara, bisfenol A (BPA), som debatten har fokuserat på. BPA ansamlas inte i kroppen utan utsöndras med urin, men det finns i många produkter man träffar på i vardagen, som t ex. CD- och DVD-skivor, olika etuier, målarfärger och lack, kvitton av viss kvalitet m m. Risken som diskuteras handlar alltså om hur pass frekvent man utsätts för produkter med BPA, som liknar kroppens egna hormon och därför i höga mängder anses påverka det endokrina systemet.

BPA är tillåtet som råvara i livsmedelsplast, och används som ”hårdgörare” vid tillverkning av hårdplast av polyester, polykarbonat och epoxihartser (polykarbonat används till t ex. muggar och tallrikar, epoxiharts används bl a. som ytbeläggning i konservburkar). Viktigt att komma ihåg är att plastutrustning för professionellt bruk skall följa EU:s direktiv på området. Kontrollera alltid innan du köper plastutrustning att produkterna du väljer är godkända enligt EU:s regler. Står det inte angivet, fråga butikspersonalen. Köp inte platsutrustning var som helst, bara för att det råkar vara billigt ‒ om du vänder dig till återförsäljare för professionell utrustning vet du att du får kvalitet som klarar alla säkerhetsföreskrifter. (De butikerna skulle inte våga riskera sitt rykte på skräpprodukter.)

Vad ska jag välja om jag vill köpa helt bisfenolfri plastutrustning?

Vill du köpa helt bisfenolfri plastutrustning när det gäller tallrikar, glas och skålar etc, väljer du plastutrustning av tritan. Det finnas en fin, svensktillverkad plastservis av tritan från Malko, som heter Progress. För t ex skolor och förskolor där samma barn använder produkterna dagligen i flera år, är valet av tritanprodukter ett sätt att reservera sig för alla eventualiteters skull.

Vi på redaktionen skulle uppskatta det jätte mycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:


Share this page via Facebook