Grönsaksskärare

Grönsaksskärare

Grönsaksskärare

 

Skära, riva, räffla, tärna, strimla ‒ för bästa resultat behövs snabba och effektiva grönsaksskärare. Vilken typ av grönsaksskärare du ska välja beror på vilken verksamhet du har. Det finns t ex. kombinerade grönsaksskärare/food processors som är effektiva för det mindre köket, och stora fristående grönsaksskärare för storköken.

Det finns lika typer av grönsaksskärare, med eller utan snabbhack att välja emellan.  Om du ska köpa ”bara” en grönsaksskärare, eller en maskin som kombinerar grönsaksskärare och matberedare med mixerfunktion, avgörs av storleken på din verksamhet. Lunchrestaurangen, pizzerian, eller caféet behöver inte jättemaskiner av storköksformat. För den lilla serveringen kan det vara fördelaktigt att investera i en grönsaksskärare som klarar ytterligare funktioner, tex. snabbhackare som i Combi Cutter.

Grönsaksskärare

Rejäla grönsakskärare av hög kvalitet är en viktig arbetsbesparande maskin i alla professionella kök. Högkvalitativa grönsaksskärare, producerade med starka motorer och skarpa skärtillbehör för olika beredningsarbeten, håller för många års hårt köksarbete och kan kompletteras med nya tillbehör. Grönsaksskärare från det svenska kvalitetsföretaget Hällde och dess franska motsvarighet Robot Coupe, producerar nya tillbehör så att de passar även äldre modeller som redan är i bruk. Reservdelar finns alltid att tillgå. Grönsaksskärare finns i alla storlekar, från den minsta bänkmaskinen för till stora fristående grönsaksskärare på 55 och 60 liter för storköksbruk.

Titta efter bra nedmatarfunktioner när du ska köpa grönsaksskärare, så att även skrymmande grönsaker kan beredas, liksom tubmatare för långsträckta grönsaker som t ex. gurka och purjolök.

Välj bland skärverktyg som skärskivor, rivskivor, strimmelskivor, tagliatelleskivor, tärningsverktyg, verktyg för french fries etc. Se efter vad som är standardtillbehör och vilka tillbehör du behöver utöver det för att så effektivt som möjligt preparera din meny. Att beställa allt samtidigt är både enklast och mest ekonomiskt.

Snabbhack

En snabbhack (eller food processor) är en mångsidig beredningsmaskin och inte bara en grönsaksskärare. Snabbhacken är idealisk för alla typer av hackning, blandning, mixning och knådning. Locket ska vara vätsketätt och försett med påfyllningstratt så att ingredienser kan tillsättas under beredningens gång. Ska du arbeta med ömtåliga ingredienser, som t ex. dill eller räkor i en fiskfärs, är det bästa en snabbhacker med möjlighet att ställa in varierade varvtal. Det valet utvidgar prepareringsmöjligheterna väsentligt. Snabbhackar passar i restauranger, storkök, butikskök, konditorier, för catering m fl.

Combi Cutter

Combi Cutter är en kombinerad grönsaksskärare/snabbhackare. Med grönsaksskärartillsats skivar, strimlar, räfflar och/eller river man frukt, grönsaker, torrt bröd, ost, nötter, svamp, etc. Med snabbhackstillsats bereds torra, vätskerika och flytande varor. En Combi Cutter hackar, finfördelar, mixar och blandar kött, fisk, frukt, grönsaker, lök, persilja, nötter, mandel, parmesan, svamp, choklad, torrt bröd, etc. Det går kvickt att bereda aromsmör, majonnäs, efterrätter, köttfärs, puré, paté, ströbröd, etc. Combi cutter är lämplig på mindre restauranger och caféer, liksom t ex. förskolekök.

Blixer

En Blixer förenar två välbekanta matberedare, snabbhacken och mixern/food processorn. Blixern kan brukas som grönsaksskärare men är också utmärkt för alla typer av mixad och flytande kost. Med en Blixer går det snabbt och lätt att tillaga en måltid som är rik på smak, färg och näring. Lämplig för dietkök (t ex. på äldreboenden eller sjukhus) och i restaurangkök. Blixer finns i många storlekar, med och utan variabla varvtal, från den lilla bänkmaskinen som passar en mindre restaurang, till de stora fristående maskinerna med tipptillsats, för upp till 60 liters kapacitet.

Manuella skärmaskiner

Man kan kombinera elektriska grönsaksskärare med manuellt drivna skärmaskiner för olika livsmedel, om olika funktioner önskas separat, t ex. klyftare, stavskärare, tomatskivare och salladsskärare.

Kom ihåg:

El: Kontrollera alltid elanslutningar där maskinen ska placeras, innan du köper grönsaksskärare. Mindre maskiner har enfas elanslutning, större har givetvis trefas.

Säkerhetsbrytare: Kontrollera att grönsaksskärare, blixer eller snabbhackare har ett effektivt säkerhetsbrytarsystem.

Hygien: För alla grönsaksskärare och dylika beredningsmaskiner,. gäller att delar som kommer i kontakt med livsmedel, måste vara lätta att ta isär och rengöra och helst kunna diskas i maskin.

Vi på redaktionen skulle uppskatta det jätte mycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:


Share this page via Facebook