Restaurangkylskåp

Restaurangkylskåp

Restaurangkylskåp ‒ köpråd

Köp ett restaurangkylskåp till en restaurang, fall inte för ett billigare kylskåp tillverkat för hushållsbruk.

Restaurangkylskåp är fristående utrustning i tåligt och kraftigt material, gjorda för att tåla dagligt slitage under många år. Jämför olika typer och modeller av restaurangkylskåp, samt de tillval som kan göras, innan du genomför köpet. Gå igenom din verksamhets behov av kylförvaring för att kunna investera i rätt modell.

Punkter att gå igenom före köp av restaurangkylskåp:

Storlek:  Beräkna mängden livsmedel som ska kylförvaras under en veckas drift av restaurangen, det ger ett mått för den volym ditt restaurangkylskåp bör ha. Tänk också på hur ofta du behöver öppna kylen och vilka ytor som är aktuella.

Material:  Ett restaurangkylskåp måste ha tåligt och lättskött material. Rostfritt stål både ut- och invändigt är det bästa, och är lätt att hålla rent. Hjul (med bromsar på ett hjulpar) underlättar all städning. Kraftiga gångjärn är väsentligt.

Dörrar:  Välj mellan heltäckande dörrar eller glasdörrar. Dörrarna bör var självstängande för undvikande av tråkiga misstag med dörr på glänt. Möjlighet att välja vilken sida dörren skall hängas på, och vilken vilken sida av dörren handtaget ska sitta på, är praktiskt med tanke på placeringen av kylskåpet i restaurangköket.

Hyllor:  Hyllorna i ett restaurangkylskåp ska kunna justeras placeringsmässigt, och bör vara anpassade efter GN-kantiner.

Lås:  Möjlighet att låsa ett restaurangkylskåp kan många gånger vara önskvärt. Det är bra om lås ingår.

Temperatur:  En lättavläst termometer är viktig i ett restaurangkylskåp, liksom automatisk avfrostning. Notera om kylningen är ventilerad eller fläktdriven, det påverkar ljudnivån och därigenom arbetsmiljön. Se efter vilket decibeltal som anges för kylen. Fläktkylning kan också torka ut ej övertäckta livsmedel.

Klimatklass:  Kontrollera att kylskåpets klimatklass stämmer med var det ska placeras. Är det för varmt eller kallt i lokalen där det står påverkas kylskåpets förmåga att kyla de livsmedel som förvaras i det. Resultatet blir minskad hållbarhet på maten, större slitage av kylaggregatet och kortare livslängd för kylen .

Köldmedium:   Kontrollera att det är ett godkänt köldmedium i kylskåpet. Begagnad utrustning är på grund av detta ett dåligt val, då det kan innebära ett föråldrat och förbjudet köldmedium. Tala gärna med din kommuns miljöavdelning för information om detta när du ändå ska rapportera (obligatoriskt om du arbetar med  livsmedel) att du ska installera en ny köldenhet.

Tillval:  Se efter om det finns tillval att göra till den restaurangkyl du väljer. Det kan finnas smarta funktioner som passar i just din verksamhet. Kanske behöver du andra typer av hyllor än vad som är standard i modellen, vilka ger bättre kylutrymme för din verksamhet. Den extra kostnaden kan underlätta det dagliga arbetet mycket, och spara tid och pengar i det långa loppet.

Underhåll: Ett restaurangkylskåp ska hålla i minst tio år om det sköts rätt. Var noga med underhållet för att kylskåpet ska hålla längre. Utöver rengöring av hygieniska skäl, kom ihåg att torrdammsuga baksidan kontinuerligt, så att den är dammfri.

 

restaurangutrustning

Vi på redaktionen skulle uppskatta det jätte mycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:


Share this page via Facebook