Fritös

Fritös är ett måste!

Friterad mat är uppskattat om än inte det mest hälsosamma… och friterade rätter passar in på alla avdelningar i menyn:  som  förrätt, varmrätt och dessert. Ett par friterade rätter är nästan ett måste på varje restaurangmeny. Det kan vara ekonomiskt att ha ett par eller kanske flera små fritöser som friterar mycket, hellre än en stor fritös.

Storlek på fritös mäts vanligen i oljans volym. Allmänt kan sägas att en kvalitetsfritös kan fritera matprodukter som har cirka 1,5 till 2 gånger vikten av oljan i fritöstanken.

Modell

Du kan välja mellan en fristående fritös eller en bänkplacerad enhet. Fundera på hur mycket fritösen ska användas ‒ hur mycket friterad mat du har på menyn, och vilken användningsvolym det ger. En stor fritös förbrukar mycket el, ta med det i beräkningen när du bestämmer modell av fritös. Det kan vara ekonomiskt att ha ett par, eller kanske flera små fritöser som friterar mycket, hellre än en stor fritös. Glöm inte att mäta arbetsytan som finns tillgänglig i köket, för rätt storlek på fritös. Det är också bra om arbetshöjden på fritösen kan justeras (god ergonomi).

Oljetank och värme

När man väljer storlek på oljetank är det viktigt att veta hur lång uppvärmningstid det är för oljan i tanken. Ju större oljevolym, desto längre tid tar det innan oljan kallnar. Det betyder att återställningstiden till friteringstemperaturen blir kortare efter det att mat sänkts ned i oljan. Om detta tar för lång tid kan maten suga åt sig fett och bli osmaklig. Vanlig tillagningstemperatur vid fritering ligger mellan 170°C och 180°C. Behöver du högre värme än så? Kontrollera reglaget så att du kan få den värme du vill ha. Titta också efter att det finns överhettningsskydd och lock eller skydd till oljetanken -/arna.

Kallzon och droppskål

Kontrollera att det finns en kallzon under värmarna, då hamnar rester på fritösens botten. Bas med droppskål för dekantering är också viktigt, dvs. när du ska tappa ur oljan följer inte bottensatsen med, och oljan kan användas längre.

Noggrant underhåll viktigt

Fritöser tillverkas i rostfritt stål som är tåligt och lättskött. Korgarna är gjorda i antingen rostfritt stål eller krom. De ska vara avtagbara för lätt rengöring. Om värmarna också är avtagbara innebär det enklare rengöring. Var noga med att rengöra fritösen mellan varje användning. En fritös får inte sänkas ned i vatten. Rengör med varmt vatten och livsmedelsgodkänt diskmedel. Kontrollera först att fritösen är avslagen. Använd inte högtryckstvätt.

Korrekt installation

Tänk på att flesta fritöser för restaurangbruk kräver ett trefas eluttag och installation av elektriker.

Vi på redaktionen skulle uppskatta det jätte mycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:


Share this page via Facebook