Pizzaugn

Pizzaugn

Pizzaugn ‒ köpråd

En bra pizzaugn är en viktig investering för pizzarestaurangen. Här tipsar vi om några viktiga punkter att tänka på innan du köper ny pizzaugn.

En bra pizzaugn ska snabbt komma upp i de höga temperaturer som krävs för att få rätt gräddning av pizzorna. Välj mellan elektriska och gasdrivna pizzaugnar i olika utföranden. Den temperatur som behövs kan variera beroende på degens tjocklek, pizzans form, vilka ingredienser som ingår i toppingen ‒ och pizzabagarens erfarenhet. Provbaka alltid ett antal pizzor i en ny pizzaugn innan du bakar till kunder för att lära känna ugnen och hur den fungerar.

Oavsett vilken typ av pizzaugn det gäller, är en uppvärmd stenskiva i ugnskamrarna ett måste. En stenskiva ger jämn bottenvärme och jämn gräddning av pizzorna. Ugnskammaren i en pizzaugn ska ha dubbla väggar och tjock isolering för att hålla den höga temperaturen konstant. Materialet bör vara rostfritt stål och det gäller även höljet, det gör ugnen tålig och lättskött.

För bästa bakningsreultat bör ungefär 20 procent av bakstenen vara tom när du gräddar pizzorna. Då förångas överskottsvatten från pizzaingredienserna bäst. Skulle du fylla hela stenskivan, är det viktigt att du ställer in full uttömningsgrad på ångpumpen.

Det är bra med både nedre och övre värmeelement i en pizzaugn, då behöver du inte vända pizzorna under bakningen. Med dubbla ugnskammare underlättas pizzabakningen än mer, och gästerna kan betjänas snabbare.

Glöm inte att mäta ordentligt före köp av pizzaugn. Tänk på att det ska vara minst 20 cm avstånd till väggar eller andra maskiner när du installerar en pizzaugn. Trefasuttag krävs, liksom  elinstallation av elektriker.

Att placera en mindre pizzaugn på bänk fungerar, men ett underrede ‒ helst med låsbara hjul ‒ är praktiskt, inte minst vad ventilationen beträffar.

Några punkter att tänka på när du köper pizzaugn:

‒ Stenskiva, helst med integrerade värmeelement
‒ Inställbar ångpump
‒ Kontrollpanel med tydlig översikt
‒ Separata termostater för topp- och bottentemperatur
‒ Display för att se temperaturen
‒ Fönster i säkerhetsglas och belysning för att kunna följa processen i ugnen

Vi på redaktionen skulle uppskatta det jätte mycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:


Share this page via Facebook