RESTAURANGUTRUSTNING: Kockkläder

RESTAURANGUTRUSTNING:  Kockkläder

Restaurangutrustning: Kockkläder

Att investera i bra kockkläder från början är lönsamt

De flesta restauranger vill hålla en tydlig, strikt och värdig klädpolicy för kockarna som arbetar i restaurangen. Det finns till och med exempel på att restauranger låter designa kockarnas hela utstyrsel.

En kockuniform består av olika klädesplagg för att skapa en komplett utstyrsel. Kockkläder består generellt sett av dessa olika beståndsdelar:  hårnät eller kockmössa, bandana, kockhalsduk, scarf, fluga eller slips, förkläde och släng, kockjacka eller kockrock, kockbyxor, bälte, handskar och kockskor. Det finns även vissa nya föremål som kan läggas till för att komplettera uniformen.

Av alla de olika beståndsdelarna som tillsammans skapar den kompletta kockuniformen, är kockrocken en väldigt viktig del. Denna ger kocken det rätta utseendet, det som inger det professionella intrycket. Kockrocken har kraften att omvandla hela kockuniformen till en elegant, stilig och värdig sådan, men den kan också ge kockuniformen ett alldagligt utseende ‒ allt beror på valet av kockrock.

Bortsett från det utseendet kan kockrocken även ge kocken flera andra fördelar. Kockrockar är ofta designade med många olika fickor i olika storlekar, så man kan kan bära med sig smått och gott som kan behövas i köket, vilket är praktiskt.

Grundmodellen av kockrock, det vill säga den traditionella vita kockrocken, har dock inga fickor (möjligen en enda). Normalt sett bärs förkläden med fickor för att bära de nödvändiga föremålen, om man har en traditionell kockrock. Vissa kockar kan också föredra att använda fickorna som finns på kockbyxorna.

Några specifika kriterier som designern följer när kockrocken ritas, är ståkragen och dubbelt tyg på framsidan samt den dubbla knappraden. Några av de mest populära sorterna av kockrockar på marknaden inkluderar numera svarta kockrockar, rutiga kockrockar, kockrockar i starka färger, kockrockar av jeans och kockrockar med knutna knappar. Nästan alla sorterna är lika populära på marknaden.

Att tänka på inför köp av kockkläder:

  • Utseende
  • Material
  • Pris
  • Märke
  • Storlek

Liten bakåtblick om kockkläder

Många professionella kockar kommer att bära sina kockrockar nästan varje dag av sitt yrkesverksamma liv. Ursprunget och orsakerna bakom kockens traditionella kläder är intressant, då kockens klädesplagg har utvecklats ur nödvändighet. Kockrocken är exempelvis dubbelknäppt så att den lätt kan vändas för att dölja fläckar, som oftast inte kan undvikas under dagen. Det dubbla lagret av bomull är också utformat för att isolera kroppen mot den intensiva hettan från spisen eller från ett oavsiktligt stänk av varm vätska.

Köksmästaren bär ofta svarta byxor, kockarna och kokerskor väljer vanligtvis kockbyxor med pepitamönster, eftersom spill och feta fläckar inte syns så bra på det mönstret. Idag bärs halsdukar främst av estetiska skäl, för att ge uniformen ett mer färdigt utseende, men den ursprungliga bomullshalsduken var draperad runt halsen för att ta upp svett som uppkom i det varma köket och för att dåtidens kockkläder inte hade material som andades.
Den traditionella kockmössan är den mest utmärkande och erkända delen av kockens restaurangkläder, och ofta den komponent som folk pratar om när det gäller kockkläder.

Det var inte förrän i mitten av 1800-talet som kocken Marie-Antoine Carme omarbetade kockens kockkläder. Carme tyckte färgen vit var lämpligast och att den uttryckte renlighet i köket. Det var också vid denna tid som han och hans personal började bära dubbelknäppta kockrockar. Carme ansåg också att kockmössor bör ha olika höjd, för att åtskilja kockar med olika rang. Kockarna bar höga mössor och de yngre kockarna hade mindre kockmössor, mer som en vanlig mössa. Carme själv bar förmodligen en kockmössa som var mycket hög…

Vi på redaktionen skulle uppskatta det jätte mycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:


Share this page via Facebook