RESTAURANGUTRUSTNING: Din guide för köp av begagnade restaurangmaskiner

RESTAURANGUTRUSTNING: Din guide för köp av begagnade restaurangmaskiner

Restaurangutrustning i andra hand, för- och nackdelar

 

Viss restaurangutrustning kan man köpa begagnad och spara en hacka. Man bör dock alltid tänka efter vilka för- och nackdelar det finns, särskilt med begagnade restaurangmaskiner.

En sak man bör ha i minnet om man funderar på att köpa begagnade restaurangmaskiner, är att det har hänt mycket vad gäller energiåtgång och miljötänk under senare år. Äldre restaurangmaskiner drar helt klart mycket mera el än nytillverkade, och äldre kylutrustning har andra kylmedier än vad som används idag, och vissa kylmedier kan till och med vara förbjudna att använda enligt lag. Restaurangmaskiner kan sägas ha en genomsnittlig livslängd på ungefär 10 år, är de äldre än så bör man tänka minst två gånger innan man slår till.

Produkter som kan fungera att köpa begagnade:

  • Begagnade restaurangbänkar Rostfria bänkar och diskhoar. Inte mycket kan gå fel…
  • Begagnad restaurangspis: Spisar brukar vara av bra kvalitet och normalt brukar de flesta kockar ta hand om sin spis och vara noga med rengöring. Om det är en spis med gjutjärnsplattor kan de efter lång användning ge ojämn värmefördelning. Kolla!
  • Begagnade restaurangvärmeskåp: Begagnade värmeboxar och kylboxar kan vara svårt att hitta, men de kan dyka upp på begagnatmarknaden ibland.
  • Begagnade restaurangkylar: Vågar man chansa kan man givetvis spara en slant på en begagnad restaurangkyl. Men ‒ om den går sönder kan det bli dyrt. Det är bäst att i så fall ha flera mindre kylar så att man alltid har någon eller några som fungerar, om olyckan skulle vara framme. Nya restaurangkylar är inte så dyra längre och rätt köldmedium är viktigt, liksom hur kylen konstruerad för att kylan ska vara så effektiv som möjligt.
  • Begagnad restaurangfritös: Även här brukar de vara hela, nackdelen är att det är ofta ganska äckliga med gammal seg olja.
  • Begagnad salamander: Lätt att köpa begagnad och sparar då troligen mycket pengar, de är ganska dyra nya.

Begagnade restaurangmaskiner du bör undvika

Nedanstående restaurangmaskiner är relativt billiga att köpa nya, och det är inte värt risken att köpa sådana begagnade.

Köp aldrig begagnade restaurangmaskiner som har vattenledningar

Det är vanligt att begagnade restaurangmaskiner har stått några år och vattenledningar torkar eller rostar. I värsta fall har det stått vatten i ledningarna, det finns några fall där is från begagnade ismaskiner serverats och hundratals gäster blivit svårt sjuka. Även diskmaskiner och frysar som stått länge har läckt vatten, med bakterier som varit farliga.

Övrigt

Bord, stolar, dekorationer, porslin och tillbehör kan också gå att köpa begagnat. Valet  beror på stilen och konceptet du har valt för din restaurang. ”Second hand-stuk” kan passa väldigt bra i vissa miljöer, men skära sig totalt i andra. Tänk med gästens ögon innan du köper dessa varor begagnade.

 

Vi på redaktionen skulle uppskatta det jätte mycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:


Share this page via Facebook