Kavlingsmaskin gör pizzabakning enklare
En kavlingsmaskin sparar mycket tid, man bakar ut upp till ett par hundra pizzabottnar per timme. Den jämna degtjockleken på pizzabottnen garanterar jämnt gräddningsresultat.
En kavlingsmaskin innebär god ergonomi då händer, handleder och axlar avlastas väsentligt vid utbakning av deg. Arbetar man dagligen med bakning av pizzor, kommer man förr eller senare att känna av detta med först diffus, sedan alltmer molande värk. En kavlingsmaskin i köket förebygger detta. Den är också ett utmärkt hjälpmedel för en pizzabagare som p g a. belastningsskador inte kan arbeta för hand och på så sätt kan fortsätta att arbeta.
Degen arbetas kall i en kavlingsmaskin och bör ha en fuktighetsgrad på cirka 50‒60 procent för bästa resultat.
Det finns kavlingsmaskiner med antingen ett eller två valspar att välja emellan. Med ett valspar blir maskinen billigare, men, å andra sidan kan degen behöva kavlas mer än en gång för att uppnå önskad degtjocklek på pizzabottnen.
Med två valspar kavlas degen direkt till rätt tjocklek vilket innebär att degen inte behöver hanteras mer än en gång. Pizzadegen påverkas av att kavlas flera gånger, den blir tätare och ”hårdare” i och med att den uppjästa degens struktur påverkas, precis som en jäst deg inte ska arbetas för hand för mycket. Längre jästid efter kavling krävs för att glutentrådarna ska utvecklas igen ‒ en tidsfaktor att beakta. Denna kavlingsmaskin är något dyrare men den kostnaden jämnar snart ut sig i intjänad tid/arbetskostnad.
Underhåll: Var noga med underhållet av din kavlingsmaskin. Rengör den från mjöl och degrester med lämplig borste och diska de löstagbara delarna med livsmedelsgodkänt diskmedel och varmt vatten. Smörj din kavlingsmaskin regelbundet enligt instruktionerna så håller den längre.
Tänk på:
- Hur stor degvikt kan maskinen hantera?
- Kan man ställa in olika diametertal (cm) och därmed få flexibilitet angående pizzastorlek?
- Ytmaterialet i kavlingsvalsarna ‒ degen hanteras kall och non-stick är därför lämpligt